Procesor

intel

CPU (Central Processing Unit) Je základnou súčasťou počítača. Udáva výkon počítača. Vykonáva aritmetické, logické a vstupno/výstupné operácie systému. CPU Slúži na spracovávanie všetkých informácii v PC a taktiež na spracovávanie informácii zo vstupu na výstup. Sú to vlastne kremíkové doštičky, ktoré zaberajú len niekoľko centimetrov štvorcových, majú stovky pinov. PC obsahuje obvykle jeden CPU. V minulosti sme sa mohli stretnúť aj s viacerými CPU, dnes sa však dáva prednosť jednému procesoru s viacerými jadrami. Procesor sa na matičnej doske ukladá do špeciálnej pätice – socket. Práve v socket-e sa tieto dve firmy (Intel a AMD) líšia. Kým Intel používa technológiu LGA (Land Grid Array) AMD používa technológiu PGA (Pin Grid Array). Okrem samotného čipu procesora, obsahuje procesor aj ostatné podporné čipy ako je North a South bridge, ktoré zabezpečujú komunikáciu medzi jednotlivými modulami.

Parametre procesorov:

  • Socket – LGA, PGA
  • Počet jadierV prípade vyššieho počtu jadier v procesore si jednotlivé jadrá danú úlohu a jej výpočet rozdelia medzi seba a tým rapídne znížia dobu výpočtu požadovanej hodnoty.
  • Taktovacia frekvencianám udáva rýchlosť výpočtu jednotlivých jadier, udáva sa v GHz. Čím vyššia frekvencia, tým procesor rýchlejšie spracováva potrebné výsledky.
  • Výrobná technológia22nm u firmy Intel a 32nm u firmy AMD
  • Spotrebacca 140W pri najvýkonnejšom procesore od firmy Intel a cca 220W pri najvýkonnejšom procesore od firmy AMD
  • Cache pamäť – je vyrovnávacia pamäť ktorá obsahujúca posledné spracované dáta a príkazy, a tak umožní ich rýchle opätovné použitie. Procesor má až tri rôzne úrovne Cache pamäte L1, L2, L3. L1 cache je veľmi malá ale vzhľadom k jej polohe v procesore je veľmi rýchlo prístupná. L2 je obvykle umiestnená v procesore. L3 cache je najpomalšia zo spomínaných troch vyrovnávacích pamätí, ale jej výhodou je jej veľkosť.

core

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>