Tlačiareň

HP_Photosmart_5510_Color_e-Tlačiareň je základné výstupné zariadenie počítača, ktoré umožňuje výstup na tlačové médium (papier, fólia…).

Počítač vysiela do tlačiarne informácie čo sa má tlačiť, ale aj informácie ako sa má tlačiť. Prvá skupina informácií sa nazýva údajová, druhá skupina sú tzv. riadiace znaky t.j. typ písma, mód tlače, riadkovanie… Kvalitnejšie tlačiarne komunikujú pomocou určitého jazyka (postscript). Tlačiarne sa pripájajú pomocou, v minulosti to bol Paralelný port, v súčastnosti je USB a tie modernejšie sa pripájajú bezdrôtovo pomocou WiFi.

konektory

Parametre tlačiarní:

  • Rozlišovacia schopnosť - udáva nám počet bodov v riadku na jeden palec.
  • Rýchlosť tlače – udáva sa v počte vytlačených strán za minútu.
  • Maximálna mesačná záťaž – parameter, podľa ktorého delíme tlačiarne pre domáce používanie a výkonné.
  • Životnosť svetlo citlivého valca zapekacej jednotky – údaj, po ktorom dosiahnutí je nutná výmena jednotky.

Rozdelenie tlačiarní:

Epson-LQ-680-Pro-Picture-1Ihličkové tlačiarne - je to najstarší typ tlačiarní, pracovali na podobnom princípe ako boli písacie stroje. Základom ihličkovej tlačiarne je tlačová hlava tvorená z ihličiek usporiadaných do matrice a farbiaca páska. Tlačiareň pracuje na princípe, že sa elektromagnet zmagnetizuje pritiahne kladivko ktoré je prichytené na pružine, potom sa elektromagnet uvoľní kladivko buchne do ihličky, ktorá následne zatlačí na farbiacu pásku až sa dotkne papiera a tak vznikne otlačený bod. Z viacerých bodov vznikne znak.image001Počet ihličiek je od 7 až po 24.

ihlickova-tlaciaren

Výhody – malé prevádzkové náklady,

Nevýhody – hluk, cena, malá rozlišovacia schopnosť, len čierna farba,

 

Canon_iP4950

Atramentové tlačiarne – Sú úspešným nástupcom ihličkových tlačiarní. Pracujú na princípe postupného nanášania atramentu na tlačové médium. Základom je zásobník atramentu, ktorého je cez malú trysku postupne uvoľňovaný atrament vo forme malých kvapiek na tlačové médium, kde sa zachytáva. Výsledný obraz je tvorený veľkým množstvom drobných bodov.

detail

 

Bublinkové tlačiarne – Spadajú pod atramentové tlačiarne. Tlačiareň pracuje na bublinkovom princípe princípe pri čom je kvapka vytvorená tlakom, ktorý vyvolá bublinka vyparujúceho sa atramentu. Trysky vo svojom vnútri majú vyhrievacie teliesko, to pri požiadavke na tlačenie z príslušnej trysky sa zahreje na teplotu, pri ktorej sa atrament vyparuje, tým vznikne tlak potrebný na vytrysknutie atramentu na tlačové médium. Vyhrievacie teliesko sa prudko ochladí pričom sa tryska uzavrie dotečie do nej atrament a cyklus sa môže opakovať.

blabla

 

Piezoelektrické tlačiarne – Tieto tlačiarne pracujú na taktiež bublinkovom princípe ale kvapka atramentu je vyvolaná tlakom piezoelektrického člena, ktorý sa nachádza nad tryskou. Prechodom elektrického prúdu sa tento člen deformuje čím vyvolá tlak potrebný na uvoľnenie kvapky atramentu. Hustota trysiek a veľkosti kvapiek nieje konštantná, ale mení sa v závislosti od kvality tlačiarne.

Výhody – kvalitná tlač, hluk, hmotnosť, farebná tlač,

Nevýhody – zoschnutie atramentu, poškodenie trysiek,

 

Laserové tlačiarne – v súčasnej dobe najkvalitnejšia tlač. Využíva elektrofotografický spôsob na tlač. Základným prvkom je tlačový valec vyrobený z elektricky vodivého materiálu, na jeho povrchu je nanesená tenká vrstva polovodičového prvku, ktorý stráca svoju vodivosť pri osvetlení dostatočne silným svetelným zdrojom. Na takto vytvorenú vodivú vrstvu je potom nanesený práškový toner, ktorý je následne odtlačený na tlačové médium najčastejšie na papier a ten je v záverečnej fáze tlačenia tzv. zapečený – skvapalnenie práškového tonera a ten sa ľahšie prilepí na médium.

AFy0.laser_printer_copy_jpg

Výhody – vysoká kvalita tlače, rýchlosť tlače, hluk,

Nevýhody – finančne náročné,

 

3D Tlačiarne - Trojrozmerná tlačiareň alebo 3D tlačiareň je zariadenie, ktoré dokáže vytvoriť trojdimenzionálny (3D) objekt na základe digitálnych 3D dát. Tento proces sa nazýva 3D tlač. 3D tlač je aditívny spôsob výroby, kedy postupným nanášaním a spájaním materiálu vo vrstvách vzniká požadovaný objekt. V súčasnosti je využitie 3D tlače rozdelené do niekoľkých oblastí a to hlavne na základe použitej technológie. Priemyselné tlačiarne sa používajú na vytváranie prototypov alebo malých sérií výrobkov, v medicíne sú to rôzne typy protéz a implantátov alebo domáce hobby tlačiarne na výrobu plastových predmetov.

5luD.3dtlac_01_jpg

Výhody – tlačenie rôznych predmetov,

Nevýhody – cena,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>