Skener

skenerSkener je externé periférne zariadenie, pomocou ktorého dokážeme konvertovať rôzne tlačové predlohy do digitálnej podoby pre počítač, ktoré vieme ďalej upravovať.

Podľa použitia sa delia na skenery určené pre domáce práce, kvalita snímacích prvkov je nízka. Ďalej sú to poloprofesionálne, sú mohutnejšie ako tie pre domáce použitie, majú kvalitnejšie snímacie prvky a sú určené pre niekoľkohodinové skenovanie. Ako posledné sú to profesionálne skenery používajú sa optické snímacie prvky určené pre vysokú záťaž. V minulosti sa skenery pripájali cez SCSI port neskôr to bolo cez Paralelný port dnešné skenery sa väčšinou pripájajú pomocou USB kábla alebo bezdrôtovo pomocou WiFi.

konektory

Rozdelenie podľa rozmerov:

  • Ručný
  • Plošné
  • Filmové skenery
  • Bar cone skenery

Rozdelenie podľa snímacej technológie:

  • CCD (Charge-Coupled Device) –  Nábojovo viazaná štruktúra. Snímač CCD svetlocitlivý polovodičový čip. Predloha je osvetlená výbojkou. Obraz sa odráža od sústavy zrkadiel, prechádza objektívom a dopadá na CCD snímací prvok.

Scanner_a_plat_fonctionnement_SK

  • CIS (Contact Image Senzor) - Snímací prvok je tvorený jedným riadkom snímacích senzorov umiestnených čo najbližšie k predlohe. Zdroj svetla zabezpečujú LED diódy integrované v čítacej hlave.

2d-leds-ci40

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>